Sjekk tilhengerens deler

For å sikre at tilhengeren er klar for veien, bør du utføre en standardkontroll før du bruker den. Selv om tilhengeren er liten eller stor, må du gå gjennom det grunnleggende, for eksempel lys og dekk.
 
Du bør alltid sjekke tilhengerens sikkerhetsfunksjoner før du bruker den, slik at du vet at alt er i orden. Uansett hvordan tilhenger du har, er det alltid smart å fortsette å sjekke deler av tilhengeren for eventuelle problemer. Dette er viktig for enhver tilhenger, men du vil ha noen funksjoner for å identifisere vanlige problemer. Skulle du trenge tilhengerdeler så er det mange steder du kan få tak i disse.
 

Tilkoblingen til hengerfeste

Kontroller at sikkerhetskabelen er riktig tilkoblet og at den er i god stand. Sikkerhetskabelen er der for å bruke parkeringsbremsen på tilhengeren hvis den faller av.
 
Sørg for at kabelen er godt tilkoblet og intakt, og ikke faller til bakken.
 
Kontroller tilhengerens status ved å heve og senke slepekulen. Hvis det ikke fungerer som det skal, må du holde deg borte fra alle større veier eller motorveier og kontakte profesjonelle bergingsførere.
 
Kontroller at sikkerhetskabelen er riktig tilkoblet og at den ikke er skadet eller henger i bakken. Sikkerhetskabelen er der for å bruke parkeringsbremsen på tilhengeren hvis tilhengeren skulle falle av.
 
Kontroller at kabelen fungerer. Er det sikkert plugget inn? Det er viktig at kablen ikke faller ned i bakken.
 

Lys

Viktig å sjekke alle lysene. Kontroller bremselysene ved å sette inn en pinne eller advarselstrekant mellom setet og bremsepedalen. Slå på indikatorene og sjekk bak for å sikre at alle blinklysene dine fungerer også. På vei tilbake må du sjekke dekk og felger for riper eller lekkasjer. Så ta en titt på lufttrykket på dekkene dine. Til slutt må du kontrollere om det andre blinklyset er skadet.
 
Det er viktig å sjekke om det er en skapbøyle inne i kalesjen, i tillegg til å sjekke om det er snø på taket. Er veldig viktig at det ikke ligger ting på taket.
 

Sikring av last

Viktig at lasten er godt og riktig festet. Sikre lasten med riktige stropper for både lasten og tilhengeren. En god CE -merket stropp er ikke altfor dyr, men kan du sjekke at den er godkjent i henhold til de nødvendige retningslinjene? Når stropper begynner å se ut og føles slitte og skitne, slutter de å fungere så godt som de burde.
 
Sørg for at lasten er sikkert festet. Lastsikringsenheten må forbli intakt mens 100% av vekten er på den fremover og 50% mens den er sidelengs. Sørg for at din tyngste vekt er over hjulene, ellers blir ikke trykket i kulen din god.
 
Kjøretøyskortet forteller deg hva utstyret ditt kan bære, vanligvis mellom 50-80 kg. For høyt kuletrykk kan forårsake at bilen blir tung bak, kan blende motgående trafikk og kan gjøre styring og bremsing mindre følsom. Hvis balltrykket er for lavt, vil du oppleve farligere kjøreforhold. Bremselengden blir lengre, frontlyktene vil bare fungere i kortere tid og det er større risiko for ulykker.
 

Kontroll av bremser

Kontroller bremsene hvis tilhengeren har dem. Dette er fordi trekkstangen (stangen som forbinder bilen og tilhengeren) har en svart gummihylse. Bremsene på tilhengere kalles treghetsbrems. Tilhengerbruddet ligger i denne delen av lastebilen. For å aktivere, trenger du bare å skyve den inn til den klikker. Vi kan gjøre dette på to måter:
Kontroller parkeringsbremsen. Dette gjøres ved å bruke parkeringsbremsen og kjøre sakte fremover. Du skal føle at tilhengeren holder igjen.
 
Kontroller bremsene hvis det er en tilhenger. Dette kan sees av at trekkstangen (stangen mellom tilhengeren og bilen) har en svart «ermet» gummi. Bremsene på tilhengere kalles treghetsbremser, noe som betyr at "bremsepedalen" til tilhengeren er plassert i hylsen. Når dette skyves inn av vekten av tilhengeren, vil bremsene gå. Dette kan gjøres på to forskjellige måter.
  • Rygg Bakover opp en bakke (krever litt vekt i tilhenger)
  • Kjør i 25-30 km/t og stopp raskt. Da skal henger være med å bremse.